Što je UGFS metoda?

Najsuvremenija minimalno invazivna metoda liječenja proširenih vena

Specijalna bolnica Arithera ima dugogodišnje iskustvo u liječenju proširenih vena najsuvremenijim minimalno invazivnim metodama: UGFS-sklarozacija vena pjenom i EVLT-endovenozni laserski tretman.

Ovisno o stupnju proširenosti vena koji se utvrđuje na specijalističkom pregledu s color dopplerom vena, određuje se metoda liječenja.

U cilju trajnog i bezbolnog uklanjanja proširenih vena, u PJ Dubrovnik primjenjujemo  minimalno invazivni UGFS zahvat.

UGFS –izuzetno uspješno primjenjujemo od 2008. godine i bolnica smo sa najdugovječnijim stažem u primjeni ove metode u regiji. Od 2012. godine primjenjujemo moderniziranu i usavršenu UGFS metodu prema najsuvremenijim standardima Britanskog instituta za vene (BVI) , kao i jednog od vodećih svjetskih stručnjaka dr. Philiph Colaridge Smitha. Unaprijeđena metoda odlikuje se poboljšanim sastavom pjene, inovaciji u pripremi pjene za zahvat i tehnici aplikacije.

Odabirom ove metode liječenja izbjegavate dugotrajno i naporno bolničko liječenje, opću anesteziju i kirurške zahvate te dugotrajnu rehabilitaciju i neželjene izostanke sa radnog mjesta radi bolovanja. Liječenje se izvodi ambulantno, uz veliku uštedu vremena i momentalno vračanje svakodnevnim aktivnostima.

detalj UGFS zahvata Medium
Posebnosti UGFS metode liječenja proširenih vena pjenom
Kakav je osjećaj tijekom tretmana i koji su učinci liječenja?

Sama punkcija tj. ulazak u venu je tek minimalno osjetljiv, a uz primjenu lokalne anestezije i bezbolan. Ubrizgavanje pjene uglavnom je bezbolno uz mogućnost blagog peckanja koje se može pojaviti i nakon nekoliko minuta. Neposredno pri primjeni pjene ranije rijetke primijećene pojave blagog nadražaja na kašalj ili blagog stezanja u prsima, novim moderniziranim načinom pripreme pjene svedene su na minimum.

Kompresija i što slijedi nakon primjene UGFS metode?

Nakon UGFS zahvata, primijeniti ćemo blagi kompresijski zavoj i navući adekvatnu vensku kompresijsku čarapu. Prema izražajnosti venskih proširenja – variksa određuje se vrijeme nošenja zavoja i čarape. Prosječna dužina kontinuiranog – neprekidnog nošenja je 7 dana. Nakon skidanja zavoja, preporuča se dalje nošenje venske kompresijske čarape od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Trajanje nošenja ovisi o izražajnosti variksa. Pacijenti neposredno nakon zahvata napuštaju Polikliniku. Odmah nakon UGFS tretmana pacijenti su u mogućnosti normalno hodati i nastaviti s radom. Ne preporučuju se posebne vježbe. Tijekom nošenja zavoja predlažemo izbjegavanje dugotrajnih letova avionom (preko 4 sata), tijekom dužih vožnji automobilnom preporučamo povremene odmore tijekom kojih prošetati 10.tak minuta. Nakon skidanja zavoja duga putovanja avionom su prihvatljiva uz preporuku nošenja elastične kompresijske čarape. 5 do 10 dana nakon tretmana energične i naporne vježbe treba izbjegavati.

ugfs zahvat 1
Obavezni kontrolni pregled

U svrhu adekvatnog praćenja rezultata našeg rada kao i vašeg zadovoljstva ishodom zahvata, preporučamo redovnu kontrolu nakon 2 do 4 tjedna. Kontrolni pregled doplerom podrazumijeva i eventualnu nadopunu na zaostalim variksima kao i glavnoj grani proširene vene. Obavezni kontrolni pregled radi se u periodu od 4 do 6 mjeseci nakon zahvata kada se definitivno konstatiraju konačni učinci terapije.

Krajnji rezultat liječenja

Kod proširenih vena (variksa) manjeg promjera konačni rezultat vidljiv je gotovo trenutno kao posljedica blagog spazma (naglog smanjenja promjera proširene vene uvjetovanog uporabom pjene). Kod tretiranja vena većeg promjera, simptomi i tegobe (poput oticanja, osjećaj bolova i težine u nogama, itd. ) se nakon skidanja zavoja u velikom postotku smanjuju a ponekad i potpuno nestaju. Definitivni rezultat koji uključuje izostanak svih simptoma i tegoba dobivamo nakon potpunog sljepljivanja i nestajanja proširene vene što može potrajati i do nekoliko mjeseci.

Zbog jednostavnijeg pristupa i uštede vremena, za naručivanje tretmana i pregleda, postavljanje informativnih pitanja i savjeta, podsjećajući Vas da je diskrecija jedno od temeljnih načela našeg poslovanja, molimo Vas da nazovete na informativni broj telefona: +385 020 440044 ili pošaljete upit na mail: dubrovnik@arithera.hr.

logo

Za rezervaciju termina nazovite 020/440044 ili nam pošaljite mail: